Szkło do alkoholu, czyli jaki kieliszek do czego?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Szkło do alkoholu, czyli jaki kieliszek do czego?

Szykujesz przyjęcie rodzinne lub spotkanie z przyjaciółmi i zamierzasz podać alkohol? Okazji do świętowania jest naprawdę sporo! Warto więc zaopatrzyć się w odpowiednie kieliszki. Sprawdź, jak dopasować szkło do alkoholu.

Kieliszki do wina

Kieliszki do wina dostępne są w różnych rozmiarach, dlatego zwróć uwagę na proporcje. Walory estetyczne, gęstość wina i gra aromatów odgrywają tutaj kluczową rolę. Co prawda nie ma konkretnych zasad podawania wina, ale obowiązują pewne standardy.

  • Tradycyjnie, czerwone wina o bogatym aromacie należy podawać w większych kieliszkach. Większa odsłonięta powierzchnia daje mocnym trunkom dobrą okazję do oddychania bez utraty aromatu.
  • Lżejsze, delikatniejsze, białe wino warto podać w wyższym, szklanym kieliszku z węższą czaszą. Pozwala lepiej skoncentrować się na aromacie. Jeśli chcesz podać szampana, poszukaj wysokich, smukłych kieliszków w kształcie fletu. W takim szkle najlepiej prezentują się błyszczące bąbelki. Zrezygnuj z niskich, szerokich kieliszków. Jeśli wlejesz do nich szampana, możesz łatwo go rozlać, dodatkowo szybciej straci swój wyjątkowy smak. Na koniec zwróć uwagę na wina likierowe, takie jak sherry i porto. Serwuje się je jako aperitif przed lub po obiedzie. Wlej je do wyjątkowych, małych szklanek.

Każdy koneser wie, że czerwone wino powinno mieć temperaturę 15-18 stopni Celsjusza, a białe – około 10-12 stopni Celsjusza. Dlatego tradycyjny kieliszek do wina ma długą nóżkę, która pozwala utrzymać prawidłową temperaturę trunku. Jeśli trzymasz kieliszek, pamiętaj, by trzymać go za nóżkę, a nie stopkę.

Kieliszek do martini

To prawda, że niesienie takiego kieliszka z baru do stolika, nie jest zbyt komfortowe. Ma charakterystyczny kształt, który pozwala w pełni cieszyć się słodko-gorzkim smakiem martini. Nie trzymaj go za czaszę, ale za nóżkę. Jeśli nie chcesz rozlać martini, podłóż drugą dłoń pod stopkę.

Szkło typu Highball i Collins

Z technicznego punktu widzenia istnieje różnica między szkłem typu Highball a Collins. Highball to wysoka, wąska szklanka, z kolei Collins to po prostu wyższy kieliszek. Często używa się ich zamiennie, dlatego nie musisz kupować obu. Możesz w nich podawać dżin z tonikiem, wódkę z sokiem żurawinowym i limonką lub wódkę, lemoniadą i herbatą mrożoną. Doskonale prezentuje się w nich też wódka z imbirem i limonką lub wódka z tonikiem i syropem z kwiatu z czarnego bzu.

Kieliszek do whisky

Whisky zazwyczaj podaje się w specjalnej szklance, możesz jednak zdecydować się na konkretny kieliszek. Elegancka czasza osadzona na stabilnej nóżce delikatnie zwęża się ku górze. Dzięki temu podkreśli wyjątkowy aromat złotego trunku. Co ciekawe, niektóre kieliszki zawierają dodatkową szklaną pokrywkę. Nie chodzi tutaj tylko o walory estetyczne, ale też o zachowanie niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Zestaw do whiskey#szkło #karafka #kreatormody #kreatormodydariuszlikowski #fotografiareklamowa #fotografiaproduktowa…

Gepostet von Fotografia Produktowa KREATORMODY.com am Sonntag, 31. Mai 2020

Jaki kieliszek do wódki?

W ofercie znajdziesz zarówno kieliszki osadzone na nóżce, jak i klasyczne szkło do wódki. Jeśli lubisz tradycyjne rozwiązania, zwróć uwagę na proste kieliszki o pojemności 50 ml. Możesz w nich zaserwować popularne shoty.

Istnieje jeszcze pewna zasada, o której warto pamiętać. Jeśli chcesz podać czystą wódkę, nalej ją do kieliszka bez nóżki. A może zamierzasz zaserwować wódkę gatunkową? Jeśli tak, zdecyduj się na kieliszek z nóżką. Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej kwestii. Czysta wódka powinna być zamrożona, a gatunkowa podana w temperaturze pokojowej.

Elegancki kieliszek do koniaku i brandy

Jeśli chcesz podać koniak lub brandy, przygotuj kieliszki tulipanowe. Rozszerzają się ku górze, dlatego kształtem przypominają szeroki kielich. Pozwalają cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem zaserwowanego trunku. Czasza kieliszka delikatnie ogrzewa alkohol, ułatwiając jego degustację.

Stylowe kieliszki do nalewki

Wytrawną nalewkę schłodzoną do 6-8 stopni Celsjusza należy podawać w niewielkich kieliszkach (nieprzekraczających 50 ml) na wysokiej, stabilnej nóżce. Pamiętaj, by nie napełniać ich po brzegi. Absolutnie nie podawaj nalewki w kieliszkach do wina lub wódki. Zepsujesz cały efekt!



Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *