5 pomysłów na ciastka w wersji fit

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
5 pomysłów na ciastka w wersji fit

Mimo że o szkodliwości cukru na organizm wie już chyba każdy, ci z nas, którzy urodzili się łasuchami, i tak nie wyobrażają sobie bez niego życia. Na szczęście istnieją fantastyczne, zdrowsze alternatywy dla klasycznych ciasteczek, które smakowo wcale od nich nie odstają.

Zdrowe ciasteczka smakiem nieprzypominające trocin

Osoby, które urodziły się z neutralnym lub wręcz niechętnym stosunkiem do słodyczy, nie wiedzą nawet, jak dużo pokus na co dzień je omija. Cała reszta musi jakoś sobie radzić z walką między zdrowym rozsądkiem a hedonistyczną, cukrową potrzebą. Dobrze, że w dobie rozwijającej się świadomości żywienia i jego znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania powstaje wiele zdrowszych i bardziej wartościowych przepisów na słodkości.

1. Ciasteczko-batony fit

Bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, bez tłuszczu i bez cukru – zamiast niego do posłodzenia używa się suszonych owoców. Na ich wykonanie potrzebujemy:

  • 350 g daktyli,
  • 400 ml wody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 75 g jagód goji,
  • 75 g pestek dyni,
  • 150 g brązowego siemienia lnianego,
  • 50 g pokruszonego ziarna kakaowca,
  • 25 g nasion chia,
  • 25 g płatków kukurydzianych,
  • 100 g płatków owsianych.

Daktyle gotujemy w garnuszku z cynamonem przez około 10 minut aż do otrzymania papki. Następnie do garnka dodajemy całą resztę składników, mieszamy i wylewamy na płaską blachę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2. Fit ciastka owsiane z suszoną śliwką

Lżejsza wersja owsianych ciasteczek, z mąką razową i znikomą ilością cukru. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek idealnie działają na układ trawienny. Składniki, których potrzebujemy, to:

  • 1 duże jajko,
  • ⅓ szklanki brązowego cukru,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki mąki razowej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka suszonych śliwek.

Zaczynamy od mieszania wszystkich ciekłych składników z cukrem aż do ich połączenia. Następnie dodajemy mąkę, sodę i płatki, a na końcu śliwki. Formujemy kulki i pieczemy 10–12 minut w 180 stopniach Celsjusza.

3. Ciasteczka z masłem orzechowym i jabłkiem

Ciasteczka z masłem orzechowym, ale za to bez jajka i zwierzęcych tłuszczów. Aby je upiec, przygotowujemy:

  • ¾ szklanki mąki owsianej,
  • ¼ szklanki masła orzechowego w proszku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kremowego, naturalnego masła orzechowego,
  • ¼ szklanki musu jabłkowego bez cukru,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego.

Mieszamy mąkę, masło orzechowe w proszku i sól w małej misce. W większym naczyniu łączymy płynne składniki. Dodajemy cukier i mieszamy do momentu zniknięcia grudek. Następnie łączymy składniki mokre i suche, formujemy ciasteczka i pieczemy 12–15 minut w 170 stopniach Celsjusza.

4. Dietetyczne ciasteczka jaglane

Pyszne, zdrowe i przygotowywane w mniej niż 10 minut. Pokochają je zwłaszcza miłośnicy ekspandowanych zbóż. Co musimy kupić do ich wykonania?

  • 50 g masła,
  • 4 łyżki nektaru z agawy (lub miodu),
  • 200 g gładkiego masła orzechowego,
  • 100 g ekspandowanej kaszy jaglanej (3 szklanki o pojemności 250 ml każda),
  • 90 g czekolady deserowej.

W garnuszku podgrzewamy i rozpuszczamy wszystkie składniki, wsypujemy ekspandowaną kaszę. Gotową masę wykładamy na blachę, formujemy na płasko i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

5. Ciastka marchewkowo-jabłkowe

Owocowo-warzywny stragan w formie ciastek, do którego wykonania potrzebujemy:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 małe jabłka,
  • 2 małe marchewki,
  • 150 g płatków owsianych,
  • 80 g żurawiny,
  • 2–3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka masła,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Wszystkie składniki łączymy w lepką masę, formujemy ciasteczka i pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Zdj. główne: Jason Jarrach/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *