5 pomysłów na szybką zupę krem

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
5 pomysłów na szybką zupę krem

Żeby urozmaicić swój codzienny jadłospis, nie musisz od razu przyrządzać kaczki po pekińsku lub innego wymyślnego dania. Wystarczy, że zamiast zwykłej klarownej zupy przygotujesz zupę krem. Poznaj nasze przepisy na lekkie, a przy tym sycące zupy krem w nowych odsłonach!

Zupa krem z białej fasoli

Składniki:

  • biała fasola: 500 g,
  • biała cebula: 1 sztuka,
  • masło klarowane: 1 łyżeczka,
  • sól, przyprawy (np. cząber lub majeranek),
  • zielenina.

Przygotowanie:

Uprzednio namoczoną fasolę ugotuj do miękkości w 0,5 l wody. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj ją do ugotowanej fasoli i całość gotuj kolejne 5 minut. Dopraw zupę. Gdy trochę ostygnie, zmiksuj ją na gładką masę. Krem z fasoli podawaj z natką lub kolendrą. Smacznego!

Zupa krem z kalafiora 

Składniki:

  • kalafior: 500 g,
  • pierś z kurczaka: 200 g,
  • śmietanka 20%: 100 ml,
  • bekon surowy wędzony: 50 g,
  • zielony groszek: 80 g,
  • czosnek: 2 ząbki,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane: 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka ugotuj, a gdy przestygnie, drobno posiekaj. W wodzie po nim możesz ugotować kalafiora. Zachowaj trochę bulionu (ok. 100 ml). Przełóż do kielicha blendera kalafior i mięso. Wlej bulion, dodaj do smaku sól i zmiksuj na gładką masę. W garnku podgrzej śmietankę, przelej do blendera i wszystko połącz. 

Pora na okrasę. Przeciśnij przez praskę czosnek, pokrój bekon na paseczki lub w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim bekon. Dodaj czosnek, a po ok. 2 minutach – zielony groszek. Całość podsmażaj, nie przestając mieszać, przez kolejne 2 minuty. 

Zupę krem nalej do talerzy i ozdób gotową okrasą.

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • pomidory: 1,5 kg,
  • ziemniaki: 40 dag,
  • marchew: 20 dag,
  • biała cebula: 1 sztuka, 
  • sucharki: 60 g,
  • seler naciowy: 50 g,
  • oliwa: 1 łyżka stołowa,
  • ostra papryczka chili – 1 sztuka,
  • papryka żółta: 1 sztuka,
  • sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie: 

Pomidory przelej wrzątkiem, oczyść ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie warzywa (poza paprykami) umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do garnka razem z pomidorami i zalej 2 szklankami wody. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

W międzyczasie umyj żółtą paprykę, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim paprykę razem z sucharkami. 

Zupę zmiksuj na gładką masę i dodaj drobno posiekaną papryczkę chili. Do zupy wlej oliwę, posól i dodaj pozostałe przyprawy. Podawaj z papryką i sucharkami.

Grzybowo-ziemniaczana zupa krem

Składniki:

  • ziemniaki: 4 sztuki,
  • masło klarowane: 1 łyżeczka,
  • pieczarki: 30 dag,
  • cebule: 2 sztuki,
  • śmietanka 20%: 500 ml,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj cienko pokrojone pieczarki i smaż przez kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszaj.

Wodę po ugotowanych ziemniakach przelej do innego naczynia. Do garnka z ziemniakami przełóż cebulę z grzybami, dodaj śmietankę i przyprawy. Całość zmiksuj blenderem. Jeśli zupa wyda Ci się za gęsta, rozrzedź ją wodą po ziemniakach.

Francuska kartoflanka

Składniki:

  • ziemniaki: ½ kg,
  • por: 2 sztuki,
  • śmietana 18%: 150 g,
  • sól, pieprz, estragon.

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w kosteczkę, a pora w talarki. Warzywa gotuj w litrze wody przez około 30 minut. Gdy będą gotowe, zmiksuj je blenderem w bulionie, dodaj śmietanę i podgrzej na małym ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj przyprawy. Gotowe!

Zdj. główne: Sandie Clarke/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *