Polskie piwa rzemieślnicze - dynamicznie rozwijająca się branża

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Polskie piwa rzemieślnicze - dynamicznie rozwijająca się branża

W Polsce już dawno minęły czasy, gdy każde piwo smakowało podobnie. Nie bez powodu coraz więcej jest zwolenników bardziej wyszukanych propozycji, których próżno szukać w przeciętnym markecie. Teraz dynamicznie rozwija się branża piw rzemieślniczych. 

Piwo rzemieślnicze, czyli jakie?

Piwo rzemieślnicze, czasem nazywane także piwem kraftowym, nie ma swojej jednej, utartej definicji. Można jednak przyjąć, że jest to piwo utworzone przez piwowara znanego z imienia i nazwiska, produkowane w sposób niezależny, tradycyjny i zwykle na małą skalę. Za browarem rzemieślniczym nie stoi więc ogromna firma, ale konkretni ludzie. Takie piwa oznaczają też wysoką jakość składników i oryginalne receptury, które pozwalają łatwo odróżnić konkretny trunek od propozycji konkurencji. Większość piw rzemieślniczych jest produkowana nie tylko na małą skalę, ale i w ograniczonym przedziale czasowym. Na dłużej w sprzedaży pozostają jedynie szczególnie popularne propozycje. Pozostałe piwa ze względu na ograniczenia mocy produkcyjnej są wymieniane na nowości. 

W Polsce działa kilkadziesiąt browarów rzemieślniczych, które produkują nowofalowe piwa i ciągle eksperymentują. Oprócz tego nie brak także rzemieślników wykorzystujących moce produkcyjne innych browarów. W sumie jest to około 2% polskiego rynku piwa. Wydaje się niewiele, ale w Polsce co roku premierę ma kilkaset nowych piw kraftowych. Niektóre szybko odchodzą w niepamięć, ale nie brak też takich, które wygrywają konkursy i szybko stają się na tyle popularne, że trafiają do wielu sklepów. 

Czas Gentelmanów – Jak powstaje piwo rzemieślnicze – wizyta w browarze Gloger

Piwo rzemieślnicze doceniane również za granicą

Polskie piwa rzemieślnicze cieszą się zainteresowaniem nie tylko w kraju. Dystrybutorzy z całej Europy coraz chętniej sięgają po polskie propozycje i wprowadzają je na zagraniczny rynek. Z roku na rok branża browarnicza się rozwija, a piwa trafiają do kolejnych państw.

O ile w małym osiedlowym sklepiku raczej trudno znaleźć piwo rzemieślnicze, to inaczej jest już w przypadku marketów. Duże sklepy szybko dostrzegły potencjał piw rzemieślniczych i rosnące wokół nich zainteresowanie. Teraz wybierając się do niejednego supermarketu, można tam wybierać spośród wielu propozycji piw kraftowych. To idealne rozwiązanie dla miłośników piwa, którzy odczuwają znużenie browarami przemysłowymi. 

Produkcja na większą skalę

Piwa rzemieślnicze produkowane są w zupełnie inny sposób niż większość piw dostępnych w pierwszym lepszym sklepie. Ich warzenie i znalezienie odpowiedniego połączenia smakowego to cały proces. Do niedawna większość piwowarów produkowała swoje trunki  też na małą skalę. Jednak do czasu. Piwa kraftowe w Polsce szybko zaczęły zdobywać popularność, przez co niektóre browary zdecydowały się zwiększyć produkcję. Często odbywało się to na zasadzie kontraktu, poprzez wynajęcie mocy produkcyjnej w innym browarze. 

Polskie piwa rzemieślnicze wciąż w modzie

Wpływ na rosnącą popularność piw rzemieślniczych bez wątpienia miał także tryb slowfood. Większe skupienie na spożywanych produktach i tym, skąd pochodzą, świetnie wpasowuje się w standardy piw rzemieślniczych. Tutaj nie liczy się masowa produkcja, ale zachowanie konkretnej jakości. Jest to zresztą jeden z głównych powodów, dla którego wiele browarów odmawia współpracy z wielkimi koncernami. Nastawienie na masową produkcję oznacza bowiem często spadek jakości, a w piwach kraftowych ogromne znaczenie ma to, by każda partia smakowała tak samo. Taka specyfika piw rzemieślniczych sprawia, że stałe rozwijanie się browarów jest właściwie niemożliwe. Rynek narzuca konkretne ograniczenia. Jednocześnie jest to jednak także dużą zaletą. Koneserzy piw rzemieślniczych mogą bowiem liczyć na wysoką jakość i stały smak, a browary – na pełne zaufanie kupujących. Przychodząc do pubu czy specjalistycznego sklepu, kupujący otrzymują nie tylko wysoką jakość. Mogą także liczyć na pomoc barmana czy sprzedającego, który doradzi im, jakie piwo wybrać.  A to oznacza zupełnie inną kulturę picia niż w przypadku piw produkowanych na szeroką skalę. 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *