Kawa ziarnista – co warto o niej wiedzieć?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Kawa ziarnista – co warto o niej wiedzieć?

Artykuł sponsorowany

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Mimo to mało osób zna jej gatunki oraz wie, od czego zależy jej smak. Podpowiadamy więc, co warto wiedzieć o kawie ziarnistej, aby w pełni rozkoszować się jej smakiem.

Co wpływa na smak kawy?

Kawy ziarniste są uwielbiane na całym świecie. Czy jednak wiesz, co najbardziej wpływa na ich smak? Jest to przede wszystkim gatunek oraz pochodzenie, ale wybierając kawy w ziarnach 1kg warto także zwrócić uwagę na kilka innych istotnych czynników. Na aromat i intensywność kawy ogromny wpływ ma między innymi rodzaj palenia. Możemy spotkać się z kawami jasno, średnio i ciemnopalonymi, a każda z nich będzie charakteryzować się nieco innym finiszem oraz aromatem. Jeśli zależy Ci na kawie idealnej do przygotowania klasycznego espresso lub napoju na jego bazie, to najlepszym wyborem będą ziarna średnio lub ciemnopalone. 

Oprócz rodzaju palenia dość spore znaczenia ma także data wypalenia ziaren. Poszukaj na opakowaniu tej informacji, mając w pamięci, że im świeższe ziarna, tym bardziej aromatyczna będzie Twoja kawa.

Gatunki kawy

Arabica a może Robusta? Na smak oraz aromat kawy znaczący wpływ ma także jej gatunek. Tym najbardziej znanym i jednocześnie najbardziej cenionym gatunkiem jest bez wątpienia Arabica. Jest ona łagodna i bardzo aromatyczna. Jeśli jednak zależy Ci na nieco intensywniejszych doznaniach smakowych, możesz postawić na Robustę. Bez względu na to, który z gatunków jest Twoim ulubionym, idealną kawę dla siebie z pewnością znajdziesz na https://mkfresh.pl/.

Pochodzenie kawy

Ogromny wpływ na smak i aromat kawy ziarnistej ma także miejsce jej pochodzenia. Kawy z różnych zakątków świata smakują inaczej oraz charakteryzują się swoim własnym, unikatowym aromatem. Jeśli zależy na najbardziej klasycznej kawie, która nie jest ani za słodka, ani za gorzka oraz cechuje się delikatną kwaskowatością, postaw na kawę z Gwatemali.

Jeśli lubisz bardziej intensywne, delikatnie czekoladowe smaki, idealna dla Ciebie będzie kawa kolumbijska. Najbardziej słodką kawą jest zaś ta uprawiana w Brazylii. Jeżeli jednak wolisz nieco bardziej intensywne i orientalne smaki, to koniecznie spróbuj kawy indyjskiej.

Zdj. główne: Tina Guina/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *