Kilka rad, które pomogą Ci w przyrządzeniu idealnego burgera

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Kilka rad, które pomogą Ci w przyrządzeniu idealnego burgera

Odpowiednio przygotowane domowe burgery mogą być równie smaczne (a nawet lepsze!) od tych podawanych w restauracjach czy food truckach. Jak zrobić pysznego domowego burgera? Przeczytaj poniższe porady. 

1. Wybierz odpowiednie mięso

Dobrej jakości mięso to podstawa, jeżeli chcemy przyrządzić naprawdę smaczne burgery. Zdecydowanie zrezygnuj z mięsa mielonego czy pokrojonego na drobne kawałki – nie masz wówczas pewności, co wybierasz. Do zrobienia burgerów najlepiej sięgnąć po mięso w dużym kawałku. 

Szczególnie poleca się: antrykot, szponder, karkówkę lub krzyżową mieszaną z polędwicą. Najlepiej, jeśli stosunek mięsa do tłuszczu wynosi 8:2, dlatego jeżeli mięso jest zbyt chude, dokup nieco tłuszczu wołowego.

2. Samodzielnie zmiel mięso

Przy przyrządzaniu domowych burgerów mięso najlepiej zmielić samodzielnie, jeden raz, za pomocą maszynki z sitkiem o grubych oczkach – pozwoli nam to uzyskać grubą fakturę burgera. Mielenie przez sitko o zbyt drobnych oczkach czy mielenie dwukrotne mogą sprawić, że mięso zamieniłoby się w papkę – a chcemy przecież przygotować burgery, a nie pulpety.

3. Nie przesadzaj z przyprawami

Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie doprawienie mięsa. Częstym błędem okazuje się nadmiar przypraw – wbrew pozorom nie służą one burgerom. Możesz się zdziwić, ale najlepsze i zupełnie wystarczające przyprawy do doprawienia mięsa na burgery to nasz tradycyjny polski zestaw, czyli pieprz i sól. 

Zdecydowanie poleca się tutaj świeżo zmielony czarny pieprz. Jeżeli lubisz ostrzejsze dania, możesz dodatkowo posypać uformowane już burgery pieprzem tuż przed smażeniem.

4. Dobrze uformuj burgery

À propos formowania – należy pamiętać, że mięso pod wpływem wysokiej temperatury traci swoją objętość, a zatem nasze burgery skurczą się podczas smażenia. Dlatego podczas formowania miej na uwadze, aby ich średnica była co najmniej 2 cm większa od średnicy bułek, w których je umieścisz. Warto też nieco je spłaszczyć przy formowaniu, ponieważ po usmażeniu zrobią się bardziej okrągłe.

5. Smaż burgery, zamiast je piec

Teraz czas na obróbkę termiczną, czyli smażenie albo pieczenie. W przypadku burgerów zdecydowanie lepiej sprawdza się to pierwsze – będą wówczas bardziej soczyste i chrupiące na brzegach. Pieczenie w piekarniku wysuszy je i nie uzyskamy efektu, o który nam chodzi – czyli burgera niczym z restauracji. 

Dzięki smażeniu burgerów możemy zachować więcej z ich soków. Najlepiej użyć solidnej żeliwnej patelni. Pamiętajmy, aby najpierw dobrze rozgrzać tłuszcz i nie przyciskać mięsa podczas smażenia – niepotrzebnie traci wówczas swoje soki. Burgery smażymy przez około 3 minuty z każdej strony.

6. Przygotuj odpowiedni sos

Przechodzimy do ostatniego punktu, czyli podania burgerów. Z czym najlepiej je podawać? Oprócz warzyw, które możemy dobrać wedle uznania i upodobań smakowych, absolutnie niezbędnym elementem dobrego burgera jest odpowiedni sos. 

Jaki sos będzie najlepszy do domowych burgerów? Tu zdania mogą być podzielone, zwłaszcza wśród rodzimych fanów tego przysmaku. W USA jednak niekwestionowanym numerem jeden jest tradycyjny sos do burgerów przyrządzony z mieszanki majonezu, keczupu, musztardy, drobno posiekanych ogórków kiszonych, cebuli, czosnku, odrobiny soku z cytryny, soli, pieprzu i szczypty papryki.

Zdjęcie główne: amirali mirhashemian/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *