Kochasz słodycze? Poznaj najlepsze przepisy na wegańskie desery

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Kochasz słodycze? Poznaj najlepsze przepisy na wegańskie desery

Weganizm jest bardziej rygorystyczną formą wegetarianizmu, co oznacza rezygnację nie tylko z żywności pochodzenia zwierzęcego, ale także z jaj, miodu, mleka i jego pochodnych.

Zwolennicy tego stylu życia często uzupełniają dietę o mało rozpowszechnione produkty roślinne, które idealnie sprawdzają się także w przygotowywaniu pysznych, zdrowych i w pełni wegańskich deserów. Takie słodkości mają niski indeks glikemiczny i są doskonale wchłaniane przez nasz organizm. Jest to więc nie tylko przyjemne urozmaicenie codziennej diety, ale też niezwykła korzyść dla zdrowia.

Ciasteczka pomarańczowe

Dzięki mące kukurydzianej ciasteczka są delikatne i chrupiące. Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj dodatkowo syrop, np. z agawy.

Składniki:

  • pomarańcze – 1 szt.;
  • cukier – 50 g;
  • woda – 50 ml;
  • mąka kukurydziana – 150 g;
  • olej roślinny – 3 łyżki;
  • cynamon – 1 łyżeczka;
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  • W głębokiej misce połącz mąkę kukurydzianą, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Do osobnej miski zetrzyj skórkę pomarańczową. Następnie wyciśnij z pomarańczy sok i trochę miąższu. Wlej do tego olej roślinny i wodę. Wymieszaj.
  • Połącz płynne i suche składniki. Zagnieć na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, ale uważaj, by ciasto nie zrobiło się zbyt gęste.
  • Podziel ciasto na kulki o tej samej wielkości.
  • Na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem ułóż kulki w odległości 3–4 cm od siebie. Lekko dociśnij je, aby uzyskać płaski kształt.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez około 20 minut.

Napoleonki wege

Delikatne i rozpływające się w ustach. Dzięki mleku roślinnemu wegańscy miłośnicy słodkich kremów nie muszą z nich rezygnować.

Składniki:

  • mąka – 3 łyżki;
  • otręby – 3 łyżki;
  • zimna woda – 1–1,5 łyżki;
  • olej roślinny – 1 łyżka;
  • sól – 0,5 łyżeczki.

Składniki na krem:

  • mleko sezamowe – 700 ml;
  • kasza manna – 15 łyżeczek;
  • mąka – 2 łyżki;
  • cukier – 1 łyżeczka;
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie wlej do nich olej.
  • W trakcie zagniatania ciasta stopniowo dodawaj wodę.
  • Podziel masę na 12 identycznych części, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.
  • Każdą część rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe, nadając im taki sam kształt.
  • Piecz ciasto w piekarniku przez 10–15 minut w temperaturze 180℃ – gotowe powinno być kruche i chrupiące. Pokrusz jedno z ciastek do posypania.
  • W szklance mleka sezamowego równomiernie wymieszaj mąkę.
  • Resztę mleka wymieszaj z kaszą manną, cukrem i wanilią. Mieszankę zagotuj w garnku.
  • Gdy zacznie się gotować, dolewaj powoli mleko z mąką, cały czas mieszając.
  • Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Teraz złóż napoleonki i pozostaw je na kilka godzin w lodówce.

Babeczki marchewkowe

Do babeczek możesz też dodać suszone owoce: morele, rodzynki, śliwki. Orzechy włoskie również świetnie komponują się z marchewką.

Składniki:

  • marchewka – 200 g;
  • mąka pszenna –150 g;
  • cukier – 100 g;
  • pomarańcze – 1–4 szt.;
  • olej roślinny – 70 ml;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • cynamon – 1 łyżeczka;
  • sól – 1 szczypta.

Sposób przygotowania:

  • Obierz marchewki i zetrzyj na tarce.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy – do pieczenia potrzebujesz około 80 ml.
  • W jednej misce połącz mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon.
  • Dodaj startą marchewkę i olej roślinny. Wymieszaj.
  • Dodaj sok pomarańczowy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Włóż papierowe osłonki do foremek na muffiny. Wlej do nich ciasto do ¾ objętości.
  • Piecz muffiny w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez około 25 minut.

Zdjęcie główne: Brooke Lark/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *