Nie masz pomysłu na szybki obiad? Te dania z makaronem zrobisz w kilka chwil!

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Te dania z makaronem zrobisz w kilka chwil!

Dania z makaronem to bodaj najprostsze i najpopularniejsze dania na obiad i kolację. Makaron często gości na Twoim stole i chcesz go jakoś urozmaicić? Zobacz nasze propozycje i wyczaruj dziś na kolację pyszne danie z makaronu!

Makaron po marynarsku

Wypróbuj sprawdzony przepis na rosyjski makaron po marynarsku!

Składniki:

– 400 g mięsa mielonego wołowego,

– 250 g makaronu penne,

– cebula,

– pieprz, sól.

Przepis:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce stołowej tłuszczu. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje.

2. W międzyczasie ugotuj makaron. Zanim go odcedzisz, zachowaj trochę wody.

3. Gotowy makaron wymieszaj z mięsem i cebulą. Dodaj parę łyżek wody z makaronu. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron po francusku

Składniki:

– 300 g spaghetti,

– 300 g pieczarek,

– 100 g boczku,

– śmietanka 10%,

– cebula.

Przepis:

1. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie.

2. Wszystkie składniki pokrój w kostkę. Najpierw podsmaż przez 3 minuty cebulę i boczek, następnie dodaj pieczarki. Smaż całość bez przykrycia do momentu wyparowania wody.

3. Dodaj śmietankę i ulubione przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia.

4. Uzyskany sos połącz ze spaghetti. Pyszny makaron po francusku gotowy.

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami to świetny wybór dla jaroszy i wielbicieli spaghetti!

Składniki:

– 300 g spaghetti,

– śmietanka lub śmietana,

– cebula i czosnek,

– ser żółty,

– 3 pomidory,

– natka pietruszki lub bazylia.

Przepis:

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż je razem z czosnkiem i cebulą.

2. W międzyczasie ugotuj i przecedź spaghetti. Wymieszaj z pomidorami, dodaj śmietankę, starty ser i ulubione przyprawy.

3. Danie przełóż na talerze i posyp świeżą natką lub bazylią.

Makaron w sosie śmietanowym z grzybami

Składniki:

– 300 g makaronu (dowolnego),

– 150 g pieczarek,

– śmietana,

– cebula,

– przyprawy do smaku,

– 2 stołowe łyżki mąki.

Przepis:

1. Ugotuj makaron i odlej większą część wody.

2. Cebulę pokrój i podsmaż. Gdy nabierze złocistego koloru, dodaj pieczarki. Podsmażaj, aż wyparuje woda. Następnie dodaj mąkę i trochę masła. Gdy zasmażka się zarumieni, wlej śmietanę i trochę wody, w której gotował się makaron.

3. Wymieszaj sos z makaronem, dodaj zieleninę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kotlety z makaronu

Kotlety z makaronu to przykład na to, jak nie marnować jedzenia. Do kotletów możesz dodać dowolne warzywo – nie tylko paprykę.

Składniki:

– porcja ugotowanego makaronu,

– 3 jajka,

– wędlina, ser żółty,

– papryka, zielenina.

Przepis:

1. Wszystkie składniki poza jajkami przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksuj w blenderze.

2. Do farszu dodaj 2 ubite białka i 2 całe żółtka razem z jednym jajkiem. Całość dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą.

3. Z masy uformuj małe kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złocistego koloru.

4. Kotlety podawaj posypane zieleniną.

Makaron z białym serem

Chcesz przenieść się do czasów dzieciństwa? Wypróbuj prosty przepis na makaron z serem! Możesz go przyrządzić na słodko lub słono.

Składniki:

– 200 g makaronu (dowolnego),

– 200 g białego sera,

– sól lub cukier,

– 25 g masła.

1. Makaron ugotuj i odcedź, przełóż z powrotem do garnka. Rozpuść w tym samym naczyniu masło.

2. Ser biały rozdrobnij widelcem albo przetrzyj przez grube sito. W wariancie na słono do twarogu dodaj sól i zieleninę, w wariancie na słodko – cukier albo konfiturę.

3. Wymieszaj makaron z twarogową masą.

Zdjęcie główne: Bozhin Karaivanov/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *