Szukasz pomysłu na smaczne wegańskie lunche do pracy? W tym artykule znajdziesz 3 ciekawe propozycje na wyśmienite wegańskie posiłki.
Zgodnie z aktualnymi statystykami ponad półtora miliona Polaków zdecydowało się przejść na dietę wegańską. Wszyscy, którzy poszukują ciekawych przepisów na smaczne wegańskie dania, znajdą w naszym artykule 3 sprawdzone propozycje na wyśmienite lunche.
1. Pomidorowe curry z ciecierzycą
Przepis na 3–4 porcje.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- ½ łyżeczki soli,
- olej,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- szczypta płatków chili,
- szczypta cynamonu,
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
- 3 puszki ciecierzycy,
- do podania: ugotowany ryż, posiekana biała kapusta, świeża kolendra.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy gorczycę i sól. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy kumin, kurkumę, cynamon i chili. Mieszamy i smażymy przez chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, pomidory, cukier i sos sojowy.
Zwiększamy moc palnika i gotujemy całość przez 6–8 minut, tak aby sos lekko się zagęścił. Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę i zmniejszamy nieco ogień – gotujemy przez około 5 minut.
Na koniec doprawiamy solą do smaku (ewentualnie można dodać nieco więcej cukru trzcinowego). Potrawę podawać z ryżem i ulubionymi warzywami, całość możemy posypać kolendrą.
3. Sałatka z soczewicy i suszonych pomidorów
Przepis na 2–3 porcje.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej),
- 5–6 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 łyżka drobno posiekanych kaparów,
- 8–10 czarnych oliwek,
- ½ małej czerwonej cebuli,
- natka pietruszki,
- ¼ czerwonej papryki,
- 1 awokado,
- odrobina soku z cytryny,
- sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz.
Wykonanie:
Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę drobno siekamy.
Ugotowaną soczewicę łączymy ze wszystkimi składnikami i mieszamy.
Aby przygotować sos, przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy go z resztą składników.
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
4. Pilaki, czyli turecka potrawka z fasoli
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli (białej lub czerwonej),
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 duża cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1,5 puszki pomidorów bez skóry lub ½ kg świeżych,
- 1 mała papryczka chili,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- natka pietruszki,
- ewentualnie: szklanka ryżu lub kaszy bulgur.
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone chili. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę.
Po kolejnych 3 minutach dodajemy posiekane pomidory (bez skóry) oraz ⅓ szklanki wody. Całość mieszamy. Następnie dodajemy cukier, kumin, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Jeżeli w międzyczasie woda zdążyłaby wyparować, dolewamy jej nieco więcej.
Teraz dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i podgrzewamy całość przez 3–4 minuty. Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Fasolę można podawać z ugotowanym ryżem lub z kaszą bulgur.
Zdjęcie główne: pexels.com/Vanessa Loring