Pomysł na wegańskie lunche do pracy

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Szukasz pomysłu na smaczne wegańskie lunche do pracy? W tym artykule znajdziesz 3 ciekawe propozycje na wyśmienite wegańskie posiłki. 

Zgodnie z aktualnymi statystykami ponad półtora miliona Polaków zdecydowało się przejść na dietę wegańską. Wszyscy, którzy poszukują ciekawych przepisów na smaczne wegańskie dania, znajdą w naszym artykule 3 sprawdzone propozycje na wyśmienite lunche.

1. Pomidorowe curry z ciecierzycą

Przepis na 3–4 porcje.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • ½ łyżeczki soli,
  • olej,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • szczypta płatków chili,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 3 puszki ciecierzycy,
  • do podania: ugotowany ryż, posiekana biała kapusta, świeża kolendra.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy gorczycę i sól. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy kumin, kurkumę, cynamon i chili. Mieszamy i smażymy przez chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, pomidory, cukier i sos sojowy.

Zwiększamy moc palnika i gotujemy całość przez 6–8 minut, tak aby sos lekko się zagęścił. Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę i zmniejszamy nieco ogień – gotujemy przez około 5 minut.

Na koniec doprawiamy solą do smaku (ewentualnie można dodać nieco więcej cukru trzcinowego). Potrawę podawać z ryżem i ulubionymi warzywami, całość możemy posypać kolendrą.

3. Sałatka z soczewicy i suszonych pomidorów

Przepis na 2–3 porcje.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej),
  • 5–6 kawałków suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka drobno posiekanych kaparów,
  • 8–10 czarnych oliwek,
  • ½ małej czerwonej cebuli,
  • natka pietruszki,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • 1 awokado,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz.

Wykonanie:

Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę drobno siekamy.

Ugotowaną soczewicę łączymy ze wszystkimi składnikami i mieszamy. 

Aby przygotować sos, przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy go z resztą składników.

Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

4. Pilaki, czyli turecka potrawka z fasoli

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (białej lub czerwonej),
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1,5 puszki pomidorów bez skóry lub ½ kg świeżych,
  • 1 mała papryczka chili,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • ewentualnie: szklanka ryżu lub kaszy bulgur.

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone chili. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. 

Po kolejnych 3 minutach dodajemy posiekane pomidory (bez skóry) oraz ⅓ szklanki wody. Całość mieszamy. Następnie dodajemy cukier, kumin, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Jeżeli w międzyczasie woda zdążyłaby wyparować, dolewamy jej nieco więcej.

Teraz dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i podgrzewamy całość przez 3–4 minuty. Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Fasolę można podawać z ugotowanym ryżem lub z kaszą bulgur.

Zdjęcie główne: pexels.com/Vanessa Loring

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*