Jak wpływają na nas przyprawy korzenne?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak wpływają na nas przyprawy korzenne?

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym często sięgamy po przyprawy korzenne. Dlaczego warto z nich korzystać regularnie i jak wpływają na ludzki organizm?

Goździki

Wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego to jedna z najpopularniejszych przypraw korzennych. Właściwości goździków i zawarte w nich witaminy, minerały oraz składniki odżywcze sprawiły, że przyprawa ta stała się nieodłącznym elementem jesienno-zimowych dodatków kuchennych.

W składzie można znaleźć między innymi magnez, kwas foliowy, cynk, wapń, potas, kwasy omega-3, a także witaminy A, K, E, D, C oraz B. Wśród największych zalet goździków należy wymienić łagodzenie bólu, rozrzedzanie wydzieliny podczas infekcji dróg oddechowych, zmniejszanie niestrawności, poprawianie procesu trawienia, zwiększanie apetytu, obniżanie poziomu wolnych rodników, a także zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie. Goździków może nie tylko używać w codziennej kuchni, ale także jako dodatek do owocowych herbat, domowych ciast, marynat do mięsa, a także kiszonek z warzyw. 

Cynamon

Cynamon to jedna z przypraw, która gości w większości kuchni przez cały rok. Z tego właśnie względu warto wiedzieć, w jaki sposób wpływa na organizm człowieka.

W składzie tej przyprawy korzennej znajdują się między innymi żelazo, wapń, potas, fosfor oraz aldehyd cynamonowy. Sprawiają, że cynamon jest odpowiedzialny za zwiększanie wrażliwości komórek na insulinę, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę, pomaga złagodzić dolegliwości żołądkowe, zmniejsza objawy infekcji górnych dróg oddechowych, a także skutecznie pomaga zmniejszyć objawy infekcji skóry, w tym świerzbu oraz ataku wszy. 

Kardamon 

W grupie korzennych przypraw nie może zabraknąć jednej z najstarszych na świecie, czyli kardamonu. Wśród głównych właściwości tego produktu należy wymienić działania antybakteryjne, przeciwwirusowe i rozgrzewające, pomoc w udrażnianiu zainfekowanych dróg oddechowych, pobudzanie apetytu, rozkurczanie żołądka, a także usprawnianie procesów trawiennych. Kardamon świetnie sprawdza się jako dodatek do piernika, grzanego wina, potraw kuchni indyjskiej oraz dań rybnych. 

Gałka muszkatołowa 

Jedną z przypraw korzennych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka, jest gałka muszkatołowa. Ten dodatek stanowi doskonałe źródło błonnika, cynku, kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu, potasu, fosforu oraz witamin A, B i C.

Te składniki odżywcze pomagają zmniejszać negatywne działanie wolnych rodników, pobudzają pracę układu trawiennego, stymulują przepływ krwi w żyłach, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób zakrzepowych, a także mają pozytywny wpływ na wydzielanie soku żołądkowego. Gałka muszkatołowa to doskonały dodatek do domowych pasztetów, potraw na bazie mięs i kiełbas, szpinaku, fasoli, cebuli, bakłażana, grzanego wina czy piwa, ponczu oraz jajecznicy, której nadaje wyrazisty żółty kolor.

Zdj. główne: Tamanna Rumee/unsplash.com

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *