Jak zorganizować bufet w plenerze?

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis
Jak zorganizować bufet w plenerze?

Artykuł sponsorowany

Cieplejsze miesiące są idealne na catering na świeżym powietrzu podczas wydarzeń takich jak wesela i pikniki. Trwająca pandemia COVID-19 zmieniła sposób planowania wydarzeń. Wytyczne dotyczące dystansu społecznego zmusiły wiele miejsc do dopuszczenia posiłków w pomieszczeniach o ograniczonej liczbie osób, podczas gdy inne całkowicie zaprzestały serwowania posiłków w pomieszczeniach i przestawiły się na obsługę gości na świeżym powietrzu.

Sprawdź lokalizację

Najlepiej jest odwiedzić to miejsce z dużym wyprzedzeniem przed wydarzeniem, aby zaplanować organizację cateringu na świeżym powietrzu i zobaczyć dostępne zasoby. Układ lokalu może dyktować, jaki sprzęt musisz przynieść, a także pozwoli zorganizować plan serwowania. Na przykład, jeśli pracujesz z ciężarówki, która musi być zaparkowana poza zasięgiem wzroku gości, ważne jest, aby wiedzieć, jak daleko kelnerzy będą musieli przenosić potrawy i inne materiały z miejsca przygotowania. Ponadto będziesz chciał upewnić się, że przestrzeń jest wystarczająco duża, aby pomieścić gości, jednocześnie promując dystans społeczny.

Jeśli nie możesz udać się na miejsce przed datą wydarzenia, skontaktuj się z właścicielem lokalizacji i porozmawiaj z nim o organizacji przedsięwzięcia. Pamiętaj, aby zapytać nawet o najmniejsze szczegóły. Można łatwo przeoczyć pytanie o teren, rozmieszczenie podłączeń elektrycznych i poziom oświetlenia, ale te szczegóły mogą mieć wpływ na to, jak będziesz w stanie pracować w dniu danego wydarzenia.

Zaplanuj swoje menu zgodnie z przestrzenią

Wybierając pozycje w menu, zastanów się, jak warunki zewnętrzne mogą wpłynąć na to, co chcieliby zjeść Twoi goście. Decyzja ta może zależeć m.in. od dostępnej przestrzeni, pory roku i poziomu hałasu. Na przykład, jeśli Twoi goście jadają obok głośników, które odtwarzają głośną muzykę, niektórzy mogą nie chcieć siedzieć tam zbyt długo i woleliby, aby łatwo było przenieść jedzenie w spokojniejsze miejsce. Osoby w zatłoczonych jadalniach mogą czuć to samo. Z drugiej strony, goście na weselu na świeżym powietrzu są zazwyczaj przygotowani do pozostania w pozycji siedzącej przy pełnym posiłku, bez względu na poziom hałasu i liczbę obecnych osób.

Fot. Luisa Brimble/Unsplash

Plan awaryjny

Jedną z najtrudniejszych części cateringu na świeżym powietrzu jest pogoda, która może natychmiast pokrzyżować Ci plany, jeśli nie jesteś na to przygotowany. Jednak ważne jest, aby nie zakładać, że wydarzenie zostanie odwołane, jeśli pogoda okaże się gorsza niż idealna. Przygotowanie się na niepogodę dzięki odpowiednim protokołom i materiałom może pomóc uratować wydarzenie w przypadku burzy. Na przykład posiadanie namiotu z baldachimem może zapewnić schronienie dla gości, a także dla sprzętu, takiego jak kuchenki gazowe. Podczas konfiguracji poświęć trochę czasu, aby dowiedzieć się, czy przedłużacze i generatory zasilające sprzęt mogą być bezpiecznie chronione przed deszczem. Wiele produktów do żywienia na świeżym powietrzu nie jest całkowicie odpornych na warunki atmosferyczne, więc zakrycie tego obszaru posiłków jest koniecznością, aby zapewnić mu bezpieczeństwo. Nieprzygotowanie planu awaryjnego może spowodować zamieszanie w dniu wydarzenia i utrudnić wykonywanie obowiązków.

Wyposażenie

Gotowanie poza tradycyjną kuchnią może stanowić wiele wyzwań dla tych, którzy nie są do tego przyzwyczajeni. Bez komfortu, posiadanie odpowiedniego sprzętu cateringowego na świeżym powietrzu może decydować o płynności wydarzenia. W dodatku musisz zadbać również o odpowiednie wyposażenie dla gości, tj. naczynia itp. Sztućce Stalgast na przykład, pozwolą Ci skomponować odpowiedni zestaw.

Źródła energii elektrycznej i połączenia

Posiadanie źródła energii elektrycznej jest przydatne w przypadku wszelkich lodówek lub szafek do przechowywania. Nawet jeśli miejsce to zapewnia, rozważ posiadanie generatora i przedłużaczy pod ręką, aby upewnić się, że Twój sprzęt będzie mógł być zasilany po przybyciu na miejsce. Kupując generator, upewnij się, że jego napięcie jest zgodne z Twoim sprzętem. Nie chcesz inwestować w generator o mniejszej wydajności niż wymaga tego wyposażenie.

Przenośny sprzęt do gotowania

Jeśli często organizujesz imprezy plenerowe, możesz zainwestować w mobilny sprzęt cateringowy na świeżym powietrzu. Sklep gastronomiczny będzie miejscem, które będziesz chciał odwiedzić. Materiały, takie jak grille ogrodowe i przenośne kuchenki gazowe, można łatwo przenosić z miejsca na miejsce. Ponadto wiele opcji zaprojektowano z myślą o prostej konfiguracji, dzięki czemu można podłączyć się do zasilania i rozpocząć gotowanie.

Fot. Fu Zhichao/Pexels

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *