Lubisz ciastka zbożowe? Spróbuj zrobić je samodzielnie!

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Choć w dzisiejszych czasach półki sklepowe uginają się pod ciężarem słodyczy, nic nie dorówna domowym wypiekom, zwłaszcza samodzielnie przygotowanym ciasteczkom. Dzisiaj prezentujemy najciekawsze przepisy na ciastka zbożowe. Musisz je wypróbować!

Bananowe ciastka zbożowe

Ciastka zbożowe z bananem są wyjątkowe smaczne i ciekawe. Takiej słodkości z pewnością nikt się nie oprze.

Składniki:

  • banan: 2 sztuki,
  • cukier brązowy: 1 łyżka stołowa,
  • rodzynki: 1 łyżka stołowa,
  • mąka ryżowa: 2 łyżki stołowe,
  • dowolne płatki lub mieszanka płatków: 150 g.

Przygotowanie:

Banany rozgnieć na miazgę. Do purée dodaj płatki, cukier, mąkę i rodzynki. Całość wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj małe ciasteczka w kształcie dysku i ułóż je na blasze do pieczenia. Ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut. Gotowe!

Ciastka owsiane z twarogiem

Owsiane ciasteczka z twarogiem to zdrowy, smaczny i nietuzinkowy deser, którym spokojnie możesz podjąć gości. 

Składniki:

  • płatki owsiane: 1,5 szklanki,
  • jaja: 2 sztuki,
  • cukier: 1 łyżka stołowa,
  • twaróg półtłusty: 120 g,
  • masło klarowane: 1 łyżka stołowa,
  • proszek do pieczenia: 1 łyżka stołowa,
  • ew. skórka pomarańczy.

Przygotowanie:

Płatki zmiksuj przy pomocy blendera. Twaróg rozetrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj masło. Całość dobrze wymieszaj. Do masy dodaj płatki, skórkę pomarańczy i proszek do pieczenia. Daj ciastu odpocząć przez 30 minut. Uformuj ciasteczka o pożądanym kształcie i przełóż na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20–25 minut. Gdy ciasteczka ostygną, zdejmij je z blachy i wcinaj z apetytem!

Ciasteczka z mąki żytniej

Mąka żytnia nadaje się idealnie do wypieku dietetycznych, a przy tym pysznych ciasteczek.

Składniki:

  • mąka żytnia: 1 łyżka stołowa,
  • jaja: 1 sztuka,
  • płynny miód: 2 łyżki stołowe,
  • soda: ½ łyżeczki.

Przygotowanie:

Wbij jajko do naczynia z miodem i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sodę. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z miodowo-jajeczną masą. Rozpłaszcz ją dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1 cm i wykrój ciasteczka za pomocą szklanki albo foremki. Wstaw je do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10–15 minut. Smacznego!

Lekkie ciasteczka lniano-ryżowe

Do przygotowania tych lekkich bezglutenowych ciasteczek będziesz potrzebować dwóch rodzajów mąki: ryżowej i lnianej (każdej po 70 g), a także 1 łyżeczki sody, 70 ml dowolnego mleka, 20 g masła klarowanego, szczyptę soli, łyżeczkę cukru lub ksylitolu i 50 g orzechów włoskich. 

W misce połącz mleko, masło klarowane, cukier lub jego zamiennik oraz sól. Wymieszaj mąki, dodaj spulchniacz i niewielkimi porcjami mleko. Ciasto dobrze zamieszaj. Orzechy włoskie upraż na suchej, rozgrzanej patelni i posiekaj nożem. Dodaj do masy.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij w nim ciasteczka. Włóż je do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około pół godziny. Te ciasteczka z pewnością ucieszą osoby nietolerujące glutenu.

Ciasteczka na kefirze

Szklankę płatków owsianych zalej taką samą ilością kefiru i pozwól im napęcznieć. Poszatkuj kilka suszonych śliwek i moreli. Dodaj do nich 1 łyżkę stołową miodu. Wymieszaj je z napęczniałymi płatkami owsianymi, dodaj szczyptę cynamonu i uformuj ciasteczka.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza, aż na ich wierzchu pojawi się rumiana skórka. Ostudź i delektuj się ciekawym smakiem!

Zdj. główne: Nathan Dumlao/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*