Choć w dzisiejszych czasach półki sklepowe uginają się pod ciężarem słodyczy, nic nie dorówna domowym wypiekom, zwłaszcza samodzielnie przygotowanym ciasteczkom. Dzisiaj prezentujemy najciekawsze przepisy na ciastka zbożowe. Musisz je wypróbować!
Ciastka zbożowe z bananem są wyjątkowe smaczne i ciekawe. Takiej słodkości z pewnością nikt się nie oprze.
Składniki:
Przygotowanie:
Banany rozgnieć na miazgę. Do purée dodaj płatki, cukier, mąkę i rodzynki. Całość wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj małe ciasteczka w kształcie dysku i ułóż je na blasze do pieczenia. Ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut. Gotowe!
Owsiane ciasteczka z twarogiem to zdrowy, smaczny i nietuzinkowy deser, którym spokojnie możesz podjąć gości.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki zmiksuj przy pomocy blendera. Twaróg rozetrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj masło. Całość dobrze wymieszaj. Do masy dodaj płatki, skórkę pomarańczy i proszek do pieczenia. Daj ciastu odpocząć przez 30 minut. Uformuj ciasteczka o pożądanym kształcie i przełóż na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20–25 minut. Gdy ciasteczka ostygną, zdejmij je z blachy i wcinaj z apetytem!
Mąka żytnia nadaje się idealnie do wypieku dietetycznych, a przy tym pysznych ciasteczek.
Składniki:
Przygotowanie:
Wbij jajko do naczynia z miodem i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sodę. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z miodowo-jajeczną masą. Rozpłaszcz ją dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1 cm i wykrój ciasteczka za pomocą szklanki albo foremki. Wstaw je do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10–15 minut. Smacznego!
Do przygotowania tych lekkich bezglutenowych ciasteczek będziesz potrzebować dwóch rodzajów mąki: ryżowej i lnianej (każdej po 70 g), a także 1 łyżeczki sody, 70 ml dowolnego mleka, 20 g masła klarowanego, szczyptę soli, łyżeczkę cukru lub ksylitolu i 50 g orzechów włoskich.
W misce połącz mleko, masło klarowane, cukier lub jego zamiennik oraz sól. Wymieszaj mąki, dodaj spulchniacz i niewielkimi porcjami mleko. Ciasto dobrze zamieszaj. Orzechy włoskie upraż na suchej, rozgrzanej patelni i posiekaj nożem. Dodaj do masy.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij w nim ciasteczka. Włóż je do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około pół godziny. Te ciasteczka z pewnością ucieszą osoby nietolerujące glutenu.
Szklankę płatków owsianych zalej taką samą ilością kefiru i pozwól im napęcznieć. Poszatkuj kilka suszonych śliwek i moreli. Dodaj do nich 1 łyżkę stołową miodu. Wymieszaj je z napęczniałymi płatkami owsianymi, dodaj szczyptę cynamonu i uformuj ciasteczka.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza, aż na ich wierzchu pojawi się rumiana skórka. Ostudź i delektuj się ciekawym smakiem!
Zdj. główne: Nathan Dumlao/unsplash.com