Kuchennych tipów nigdy dość. Podpowiadamy, jak przygotować idealną jajecznicę, jak obrać imbir czy w jaki sposób poprawnie gotować kalafior. Sprawdź!
Dla jednych gotowanie to pasjonujące zajęcie skłaniające do eksperymentów i przynoszące frajdę. Dla drugich – kolejny z codziennych, domowych obowiązków. Bez względu na to, w której grupie się znajdujemy, warto znać kuchenne triki, które znacznie ułatwiają gotowanie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie, a jeśli nie, to koniecznie przetestuj!
Zrobienie idealnej jajecznicy nie jest proste – łatwo ją wysuszyć. Istnieje jednak kuchenny trik, dzięki któremu jajecznica z patelni będzie perfekcyjna. Pamiętajmy, aby zawsze oddzielać białka od żółtek. Białka wlewamy na patelnię po podsmażeniu cebulki, boczku czy innych składników, które wzbogacą nasze śniadanie. Białka jaj ścinamy do ulubionego momentu. Na sam koniec wyłączamy ogień pod patelnią i wlewamy żółtka. Mieszamy krótko tylko do momentu połączenia się składników. Ten kuchenny trik gwarantuje nam soczystą, pyszną jajecznicę z patelni za każdym razem.
Kolejnym kuchennym trikiem, który warto znać, jest przygotowanie jajecznicy na parze. To rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za surowym żółtkiem, a jednocześnie lubią mokrą jajecznicę. Do przygotowania jajecznicy na parze potrzebny będzie garnek z niewielką ilości wody, szklana miska i rózga do mieszania. Do miski wbijamy jaja, dodajemy przyprawy i opcjonalnie nieco masła lub śmietanki. Miskę ustawiamy na garnku z parującą wodą. Jajka mieszamy aż do ścięcia. Jajecznica na parze nigdy nie zetnie nam się całkiem na sucho.
Imbir to bardzo aromatyczny korzeń. Z powodzeniem możemy dodawać go do herbaty, rosołu, potraw z mięsem… Świeży imbir przed wkrojeniem do napoju czy dania należy obrać. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie do tego celu łyżeczki. Za jej pomocą z łatwością zeskrobiemy skórę z imbiru.
Faszerowana cukinia to smaczne i eleganckie danie. Często jednak mamy problem z eleganckim wykrojeniem gniazd nasiennych ze środka warzywa. Zamiast szarpać cukinię nożem albo dłubać łyżką możemy wykorzystać wysoką szklankę. W ten sposób szybko i elegancko wydrylujemy cukinię.
Kolejny kuchenny trik przyda się każdemu, kto lubi cebulę, ale jej krojenie dosłownie przyprawia go o płacz. Działanie substancji drażniących zawartych w cebuli niweluje niska temperatura. Dlatego warto obrać warzywo, przekroić na pół i na kilka chwil włożyć do zamrażalnika. Po wyciągnięciu cebulę pokroimy, nie roniąc ani jednej łzy!
Gotowanie kalafiora wiąże się niestety z dość przykrym i intensywnym zapachem. Aby zniwelować intensywną woń warzywa, do garnka powinniśmy włożyć liść laurowy. Dzięki temu zapach nie będzie aż tak uciążliwy. Warto wsypać także nieco cukru – dodatkowo wydobędzie smak kalafiora, dzięki czemu warzywo będzie smaczniejsze.
Każdy z nas zna patent z gorącą wodą, do której należy włożyć pomidora, aby po chwili łatwo obrać go ze skórki. Nie każdy jednak zna kuchenny tip z wykorzystaniem kuchenki gazowej. Do obrania pomidora będzie potrzebny ogień. Najlepiej robić to właśnie nad kuchenką, ale pewnie nad świeczką również się uda. Skórkę pomidora nacinamy, nabijamy warzywo na szpikulec i opalamy nad płomieniem. Po chwili skórka zmarszczy się i praktycznie sama zejdzie z warzywa.
Zdjęcie główne: Maarten van den Heuvel/unsplash.com