Jeszcze kilka lat temu nikt nie wiedział o jagodach goji. Ale teraz, wraz z nasionami chia, spiruliną i innymi wspaniałymi produktami, są one popularnym dodatkiem wzbogacającym dietę. Jakie są właściwości jagód goji i czy są one dobre dla zdrowia? Czytaj dalej, aby się tego dowiedzieć.
Goji to czerwone jagody pochodzące z Chin, przypominające kształtem rodzynki i owoce róży. Ich dobroczynne właściwości odkryli już mnisi tybetańscy wiele wieków temu – z jagód wytwarzali różne lekarstwa i leczniczą herbatę. Jak dziś spożywać jagody goji? Bogate w aminokwasy, przeciwutleniacze, polisacharydy i witaminy jagody są wykorzystywane jako przydatny dodatek do żywności – musli, płatków zbożowych, koktajli.
Jagody goji znakomicie poprawiają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, podnoszą odporność, poprawiają pracę serca i wątroby, sprawiają, że skóra staje się bardziej promienna i gładka, napełniają organizm energią, a nawet mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy i nowotworów.
Przedawkowanie tych jagód zwykle powoduje niestrawność i biegunkę. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że goji obkurcza naczynia krwionośne i rozrzedza krew – jeśli masz problemy z ciśnieniem krwi, zdecydowanie nie powinieneś po nie sięgać. Goji najlepiej spożywać na śniadanie, ponieważ mają właściwości tonizujące.
Jagody goji mają wiele wspaniałych właściwości:
W 2004 roku australijski magazyn „Bazar” wywołał sensację, pisząc o antycellulitowych właściwościach jagód goji. Amerykańska gazeta „Los Angeles Times” opublikowała w lipcu 2005 roku artykuł, w którym stwierdzono, że spożywanie tych jagód w ilości jednej łyżki stołowej dziennie może dostarczyć człowiekowi wszystkich niezbędnych witamin i ochronić przed nowotworami.
Powodem, dla którego wiele osób zachwyca się jagodami goji, jest ich wyjątkowy zestaw naturalnych składników, sprawiających, że są one naprawdę cudowne. Jagody te zawierają 21 minerałów (takich jak żelazo, cynk, jod) i 18 aminokwasów (to więcej niż w pyłku pszczelim), z których osiem nie jest wytwarzane przez organizm ludzki. Zawierają także witaminy B1, B2, B6 i E.
Jagody goji zawierają aż 500 razy większą ilość witaminy C niż pomarańcza, a także 15 razy więcej żelaza niż ma szpinak. Co więcej, naukowcy odkryli 4 podstawowe polisacharydy (LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4) w jagodach goji, których nie ma w żadnym innym produkcie spożywczym. Właśnie dlatego goji uznawane są za prawdziwy cud dany człowiekowi przez naturę, magazyn witalności, zdrowia i długowieczności.
W medycynie orientalnej goji polecane są do walki z:
Nie ma drugiej takiej rośliny na Ziemi!
Dzięki unikalnym wiązaniom molekularnym substancji zawartych w goji ich całkowita energia wzrasta kilkukrotnie. Komórki ludzkiego ciała otrzymują „instrukcje” z polisacharydów, w wyniku których osiągane jest zrównoważone funkcjonowanie każdej pojedynczej komórki oraz zaangażowanie wszystkich mechanizmów obronnych organizmu w jednej pracy.
Jagody goji charakteryzują się silnym działaniem antyoksydacyjnym dzięki specjalnym polisacharydom występującym tylko w tych owocach i są kluczowymi elementami dla utrzymania dobrej kondycji skóry. Ponadto jagody są bogate w naturalne przeciwutleniacze – zeaksantynę, karotenoidy – i inne niezbędne pierwiastki, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i 6, całe oligoelementy (mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, wapń, potas, kobalt, selen, kadm, fosfor, german itp.), beta-sitosterol, minerały, cukry i aminokwasy.
Jagody goji mogą być zarówno spożywane na sucho, jak i parzone w postaci herbaty. Zaleca się spożywać 15–45 g suchych jagód goji dziennie. Możesz również dodać je do koktajli.
Fot. Robert Bykowski/Pexels