Prawie jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest wyrzucana każdego roku do śmieci. Nie jest to niestety ekonomiczne, ekologiczne, ani etyczne. Można nauczyć się kupować i konsumować bez marnowania jedzenia. Jak?
Szacuje się, że przeciętna rodzina wyrzuca rocznie około 140 kg jedzenia. Ponieważ ceny artykułów spożywczych każdego roku stają się coraz wyższe, warto nauczyć się sposobów niemarnowania żywności. Zwłaszcza że oprócz oszczędności, praktyka ta jest korzystna dla środowiska!
Istnieją rozwiązania, które pomogą Ci ograniczyć marnowanie żywności.
Przygotowanie menu na tydzień pozwala lepiej zarządzać zapasami, a tym samym unikać marnotrawstwa. Dzięki takiej taktyce będziesz dokładnie wiedzieć, co zjesz danego dnia i tym samym unikniesz wyrzucania np. sałaty, którą kupiłeś i o niej zapomniałeś. Sporządzanie menu na tydzień to również oszczędność czasu, zarówno w sklepie, jak i na co dzień. Nie będziesz zastanawiać się „co dziś zjemy na obiad?”.
Przed pójściem na zakupy, sprawdź również, co masz w domu. Pozwoli Ci to na planowanie posiłków z już posiadanymi produktami (np. resztkami mięsa, warzywami, serami i gotowanymi posiłkami). Zrób listę zakupów i trzymaj się jej. Żywność, której nie ma na liście, prawdopodobnie masz już w domu lub wcale jej nie potrzebujesz.
Staraj się odpowiednio przechowywać wszystkie resztki jedzenia. Aby nie zapomnieć o nich w lodówce, dobrym pomysłem jest umieszczenie ich w przezroczystych pojemnikach. Dzięki temu zawsze dokładnie zobaczysz, co jest w Twojej lodówce. Jeśli nie planujesz zjeść resztek w ciągu najbliższych kilku dni, możesz je zamrozić. Surowe mięso i ryby można zamrozić w ciągu dwóch dni od ich zakupu.
Owoce i warzywa staraj się przechowywać w przeznaczonych do tego szufladach lodówki, ponieważ tam częściowo regulowana jest cyrkulacja powietrza. Po powrocie z zakupów spożywczych pokrój duże owoce takie jak ananas i arbuz, i przechowuj je w pojemnikach w lodówce.
Dowiedz się także, które owoce należy przechowywać w niskiej temperaturze, a które można zostawić na blacie. Niektóre owoce i warzywa (np. melon, banan, gruszka, kiwi, awokado, pomidor) nadal dojrzewają po zerwaniu. Możesz więc zostawić je np. w koszyku, aż dojrzeją, a następnie wstawić je do lodówki, aby spowolnić proces psucia.
Z jabłek, gruszek, brzoskwiń, bananów i jagód można zrobić kompot, nadzienie do bułek i rogalików, smoothie, babeczki itp. Jeśli nie chcesz ich przetworzyć od razu lub chcesz najpierw nazbierać ich więcej, włóż je do zamrażarki zamknięte w pojemniku lub plastikowej torbie. To również dobry pomysł, jeśli chcesz mieć na wyciągnięcie ręki dojrzałe banany na babeczki lub chlebek bananowy. Nie marnuj także resztek sosu pomidorowego, koncentratu, pokrojonych w kostkę pomidorów lub pesto. Możesz użyć ich jako dodatek do zupy, makaronu lub pizzy.
Lodówki społecznościowe, które można znaleźć w dużych miastach, pozwalają na uratowanie żywności, pomagając jednocześnie ludziom w potrzebie. Możesz tam umieścić produkty spożywcze lub gotowe posiłki albo zabrać te pozostawione przez inne osoby.
To wyjątkowo pomocna wskazówka, dzięki której możesz zaoszczędzić sporo pieniędzy i uniknąć marnowania żywności. Osoby, które idą na zakupy głodne, zwykle kupują więcej. Idealnym rozwiązaniem będzie zatem udanie się do sklepu po posiłku. A przynajmniej bez głodu. Pozwala Ci to uniknąć zrobienia zbyt dużych zakupów i zmniejszy ryzyko zmarnowania żywności.
Fot. Ella Olsson/Pexels