Bezalkoholowe drinki to hit letnich przyjęć. Idealne dla kierowców, kobiet w ciąży i wszystkich, którzy unikają spożycia mocnych trunków. Podsuwamy inspiracje!
Drinki bez alkoholu to pomysł na niejedną imprezę. Wśród gości zawsze znajdzie się ktoś, kto z jakichś powodów nie chce lub nie może pozwolić sobie na napoje wyskokowe. Kierowcy, przyszłe mamy, sportowcy, osoby dbające o linię i zdrowie. Koncerny piwowarskie oferują co prawda szeroką gamę bezalkoholowych piw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby miło zaskoczyć gości i zaserwować bezalkoholowe drinki!
Jednym z najprostszych bezalkoholowych drinków jest mojito. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. W kilka chwil otrzymujemy efektowny i orzeźwiający napój dla abstynentów i dzieciaków. Do jego przygotowania wystarczy mieć:
Pierwszym krokiem jest umycie i pokrojenie w plastry lub kostkę cytrusów. Następnie uzupełniamy owcami ozdobną szklankę i wrzucamy ok. 7 listków mięty. Całość zasypujemy cukrem. Szklankę uzupełniamy do 2/3 wysokości lodem. Na koniec wlewamy Sprite’a rozcieńczonego z wodą (w proporcji 2:1). Efektowny zielony lub zielono-żółty drink gotowy w zaledwie kilka chwil!
Do przygotowania jednego, orzeźwiającego drinka alkohol free, w kolorze soczystej czerwieni, potrzebne są:
Przygotowanie drinka rozpoczynamy od stworzenia truskawkowego syropu, który będzie bazą napoju. Truskawki myjemy i blendujemy. Jeżeli przeszkadzają nam pestki, można je odcedzić. Truskawkową papkę, cukier, cytrynę oraz wybrane zioło wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Następnie wyłączamy płomień i odstawiamy do przestygnięcia. Do eleganckiej szklanki dodajemy lód (do ½ wysokości naczynia), syrop truskawkowy i uzupełniamy wodą.
Energetyczny, żółty drink bezalkoholowy o tropikalnym charakterze uzyskamy z połączenia:
Pokruszony lód umieszczamy w blenderze – razem z napojami z pomarańczy i ananasa. Sok możemy wycisnąć samodzielnie lub użyć wersji z kartonu. Jeżeli przygotowywaliśmy ciasto na bazie ananasa z puszki, możemy wykorzystać pozostałą zalewę. Całość energicznie mieszamy i wlewamy do wysokiej szklanki. Następnie cienkim strumieniem ostrożnie dolewamy grenadynę, tak aby powstała kolorowa warstwa.
Przygotowując bezalkoholowe drinki, koniecznie powinniśmy postawić na dekorację naczynia, w którym będziemy je serwować. Wybierajmy eleganckie szklanki – przeznaczone do whisky, pucharki, kieliszki o pękatych kształtach. Rant możemy prosto przyozdobić cukrem. Wystarczy zanurzyć brzegi kieliszka w wodzie lub soku z cytryny, a następnie w cukrze.
Wspaniałą dekoracją bezalkoholowych drinków są świeże owoce i kilka listków mięty lub bazylii. Nacięty plasterek pomarańczy, limonki, cytryny lub truskawkę możemy zahaczyć o brzeg szklanki. Możemy także wspomóc się wykałaczką. Wzorem kultowego martini z oliwką, na wykałaczkę nadziewamy wybrane owoce i umieszczamy w napoju. Tak przygotowany bezalkoholowy drink będzie cieszył nie tylko podniebienie, ale i oko.
Zdjęcie główne: Artem Beliaikin/Unsplash