Nalewki ziołowe to naturalne środki lecznicze, które pomogą złagodzić lub pozbyć się wielu dolegliwości. Zazwyczaj przyjmowane są doustnie. Wystarczy dodać kilka kropli do herbaty lub soku, nawet wielokrotnie w ciągu dnia. Niektóre nalewki możesz nałożyć bezpośrednio na rany lub infekcje skóry.
Mówiąc najprościej: nalewka to wyciąg ziołowy. Powstaje poprzez umieszczenie świeżych lub suszonych kwiatów, liści, korzeni, kory albo jagód na kilka tygodni w alkoholu. Etanol wyciąga i koncentruje więcej cennych związków leczniczych niż ekstrakty wodne. W tak skoncentrowanej formie nalewki działają dużo szybciej. Napoje wykonane z co najmniej 80-procentowego etanolu nie psują się i zachowują swoją moc przez długi czas. Nalewki przygotowane na bazie wina lub octu nie wydobędą tak wielu aktywnych fitozwiązków i nie wytrzymają tak długo, choć możesz je dodawać do sosów sałatkowych lub marynaty.
Przygotuj zioła i alkohol 80-100%. Spirytus 80% zawiera 40% alkoholu. Potrzebujesz też dwóch czystych słoików.
Pokrój zioła na małe kawałki. Napełnij nimi ⅓ lub ½ słoika. Teraz wlej alkohol i szczelnie zamknij słoik. Jeśli zioła zaczną się unosić na powierzchni alkoholu, odstaw słoik na dzień lub dwa, zanim wlejesz jeszcze trochę alkoholu, by całkowicie je zakryć. Umieść słój w ciepłym, słonecznym miejscu. Pozostaw go na około 4-6 tygodni i codziennie nim wstrząśnij – dzięki temu dobrze wymieszasz alkohol. Po określonym czasie przelej płyn przez sitko do czystego słoika z dobrze dopasowaną pokrywką. Oznacz go etykietą i datą.
Jeśli chcesz stworzyć silny ekstrakt ziołowy bez alkoholu, wypróbuj poniższy przepis. Potrzebujesz do niego ziół, gliceryny roślinnej spożywczej, wrzątku i dwóch słoików.
Poszatkuj zioła. Napełnij nimi słoik prawie do połowy, ale postaraj się ich nie ugniatać. Pozwól im osiąść w słoiku. Zalej je wodą i uzupełnij słój gliceryną. Zakręć pokrywkę i pozostaw mieszankę na 3-4 tygodnie w ciepłym miejscu. Wstrząsaj miksturą tak często, jak tylko możesz. Po określonym czasie przelej płyn przez sitko i przechowuj go w słoiku lub butelce w ciemnym, chłodnym miejscu.
Podczas ekstrakcji należy zabezpieczyć słoik pokrywką. Niektóre nalewki mogą stopić plastik (szczególnie te z aromatycznymi ziołami), zalecamy więc użycie standardowego szklanego słoika. Jeśli planujesz macerację przez 6 miesięcy lub dłużej, rozważ ochronę wieczka przed korozją, poprzez umieszczenie warstwy pergaminu pod pokrywką. Jeżeli zdecydujesz się na tę opcję, postaraj się zostawić jak najmniejszą przestrzeń między płynem a pokrywką. W przeciwnym razie może pojawić się zapach zgnilizny.
Jeśli alkohol trochę wyparował, a zioła nie są całkowicie zanurzone, należy go dolać. Regularnie sprawdzaj poziom płynu. Zioła wystawione na działanie powietrza mogą wprowadzić do nalewki pleśń i bakterie.
Dzięki zawartości alkoholu w nalewkach ekstrakty ziołowe szybciej wchłaniają się do krwiobiegu. Efekty możesz zauważyć w ciągu godziny. Wyciągi z ziół mogą się sprawdzić idealnie na ból, dolegliwości brzuszne, niepokój i bezsenność. Nalewkę tonizującą warto stosować na zespół napięcia przedmiesiączkowego, trądzik hormonalny lub inne objawy zaburzeń równowagi hormonalnej. Nalewki sprawdzą się również doskonale w przypadku niestrawności, przeziębienia, grypy i alergii.
Alkohol jest rozpuszczalnikiem, który wydziela z ziół związki o właściwościach leczniczych. Możesz użyć dowolnego trunku, ale najlepiej sprawdzi się tutaj czysta wódka. Ma bowiem neutralny smak w porównaniu do innych alkoholi. Niektóre osoby używają też rumu. Standardowa 80-procentowa wódka jest dobra dla większości świeżych i suszonych ziół, wybór mocniejszego trunku pomoże wyciągnąć więcej soków roślinnych. Zamiast alkoholu możesz również użyć gliceryny spożywczej. Musisz jednak pamiętać, że wtedy nie będziesz mieć do czynienia z nalewką, tylko z ekstraktem.