Polka Agnieszka Eem udowodniła, że w kulinarnej rywalizacji na ten najlepszy włoski specjał nie ma sobie równych!
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. W zmaganiach mógł brać udział każdy. Warunkiem było przygotowanie pizzy w domowym – gazowym lub elektrycznym piekarniku oraz wysłanie zdjęcia gotowego dania do organizatora. Oprócz Polki na podium znaleźli się również Davide Cormaci z Rzymu, z kolei trzecie miejsce zajął Polak Adrian Gromek. Nagrodą dla zwycięzców są m.in. profesjonalne kursy wypieku pizzy.
Konkurs nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce
podkreślił Antonio Pace, Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) w rozmowie z włoskimi mediami.
Konkurs cieszył się dużą popularnością, o czym świadczy ogromna ilość przesłanych zgłoszeń. W sumie dokonano oceny 726 wypieków pochodzących z 50 krajów. Do kolejnego etapu zakwalifikowało się 20 fotografii, które dostały najwięcej polubień. Ostatecznego wyboru dokonało grono ekspertów, składające się z 10 piekarzy tj. pizzaioli, którzy w swojej ocenie brali pod uwagę róże kryteria, m.in. kształt, sposób wypieczenia i prezentację pizzy oraz dobór dodatków.
Fot. Zuzana Gazdikova/Pexels