Szukasz pomysłu na smaczne wegańskie lunche do pracy? W tym artykule znajdziesz 3 ciekawe propozycje na wyśmienite wegańskie posiłki.
Zgodnie z aktualnymi statystykami ponad półtora miliona Polaków zdecydowało się przejść na dietę wegańską. Wszyscy, którzy poszukują ciekawych przepisów na smaczne wegańskie dania, znajdą w naszym artykule 3 sprawdzone propozycje na wyśmienite lunche.
Przepis na 3–4 porcje.
Składniki:
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy gorczycę i sól. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy kumin, kurkumę, cynamon i chili. Mieszamy i smażymy przez chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, pomidory, cukier i sos sojowy.
Zwiększamy moc palnika i gotujemy całość przez 6–8 minut, tak aby sos lekko się zagęścił. Następnie dodajemy odsączoną cieciorkę i zmniejszamy nieco ogień – gotujemy przez około 5 minut.
Na koniec doprawiamy solą do smaku (ewentualnie można dodać nieco więcej cukru trzcinowego). Potrawę podawać z ryżem i ulubionymi warzywami, całość możemy posypać kolendrą.
Przepis na 2–3 porcje.
Składniki:
Wykonanie:
Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę drobno siekamy.
Ugotowaną soczewicę łączymy ze wszystkimi składnikami i mieszamy.
Aby przygotować sos, przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy go z resztą składników.
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone chili. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę.
Po kolejnych 3 minutach dodajemy posiekane pomidory (bez skóry) oraz ⅓ szklanki wody. Całość mieszamy. Następnie dodajemy cukier, kumin, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Jeżeli w międzyczasie woda zdążyłaby wyparować, dolewamy jej nieco więcej.
Teraz dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i podgrzewamy całość przez 3–4 minuty. Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Fasolę można podawać z ugotowanym ryżem lub z kaszą bulgur.
Zdjęcie główne: pexels.com/Vanessa Loring