Szykujesz przyjęcie rodzinne lub spotkanie z przyjaciółmi i zamierzasz podać alkohol? Okazji do świętowania jest naprawdę sporo! Warto więc zaopatrzyć się w odpowiednie kieliszki. Sprawdź, jak dopasować szkło do alkoholu.
Kieliszki do wina dostępne są w różnych rozmiarach, dlatego zwróć uwagę na proporcje. Walory estetyczne, gęstość wina i gra aromatów odgrywają tutaj kluczową rolę. Co prawda nie ma konkretnych zasad podawania wina, ale obowiązują pewne standardy.
Każdy koneser wie, że czerwone wino powinno mieć temperaturę 15-18 stopni Celsjusza, a białe – około 10-12 stopni Celsjusza. Dlatego tradycyjny kieliszek do wina ma długą nóżkę, która pozwala utrzymać prawidłową temperaturę trunku. Jeśli trzymasz kieliszek, pamiętaj, by trzymać go za nóżkę, a nie stopkę.
To prawda, że niesienie takiego kieliszka z baru do stolika, nie jest zbyt komfortowe. Ma charakterystyczny kształt, który pozwala w pełni cieszyć się słodko-gorzkim smakiem martini. Nie trzymaj go za czaszę, ale za nóżkę. Jeśli nie chcesz rozlać martini, podłóż drugą dłoń pod stopkę.
Z technicznego punktu widzenia istnieje różnica między szkłem typu Highball a Collins. Highball to wysoka, wąska szklanka, z kolei Collins to po prostu wyższy kieliszek. Często używa się ich zamiennie, dlatego nie musisz kupować obu. Możesz w nich podawać dżin z tonikiem, wódkę z sokiem żurawinowym i limonką lub wódkę, lemoniadą i herbatą mrożoną. Doskonale prezentuje się w nich też wódka z imbirem i limonką lub wódka z tonikiem i syropem z kwiatu z czarnego bzu.
Whisky zazwyczaj podaje się w specjalnej szklance, możesz jednak zdecydować się na konkretny kieliszek. Elegancka czasza osadzona na stabilnej nóżce delikatnie zwęża się ku górze. Dzięki temu podkreśli wyjątkowy aromat złotego trunku. Co ciekawe, niektóre kieliszki zawierają dodatkową szklaną pokrywkę. Nie chodzi tutaj tylko o walory estetyczne, ale też o zachowanie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
W ofercie znajdziesz zarówno kieliszki osadzone na nóżce, jak i klasyczne szkło do wódki. Jeśli lubisz tradycyjne rozwiązania, zwróć uwagę na proste kieliszki o pojemności 50 ml. Możesz w nich zaserwować popularne shoty.
Istnieje jeszcze pewna zasada, o której warto pamiętać. Jeśli chcesz podać czystą wódkę, nalej ją do kieliszka bez nóżki. A może zamierzasz zaserwować wódkę gatunkową? Jeśli tak, zdecyduj się na kieliszek z nóżką. Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej kwestii. Czysta wódka powinna być zamrożona, a gatunkowa podana w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcesz podać koniak lub brandy, przygotuj kieliszki tulipanowe. Rozszerzają się ku górze, dlatego kształtem przypominają szeroki kielich. Pozwalają cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem zaserwowanego trunku. Czasza kieliszka delikatnie ogrzewa alkohol, ułatwiając jego degustację.
Wytrawną nalewkę schłodzoną do 6-8 stopni Celsjusza należy podawać w niewielkich kieliszkach (nieprzekraczających 50 ml) na wysokiej, stabilnej nóżce. Pamiętaj, by nie napełniać ich po brzegi. Absolutnie nie podawaj nalewki w kieliszkach do wina lub wódki. Zepsujesz cały efekt!