Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Z roku na rok rośnie liczba turystów decydujących się spędzić wakacje na Półwyspie Iberyjskim, a dokładniej w malowniczej Hiszpanii. Wybierając się w ten jakże ciekawy, zachodni kierunek, z pewnością liczymy na zobaczenie tamtejszej architektury, ale też poznanie kultur i tradycji osób tam zamieszkujących. Rzeczą, której z pewnością nie uda nam się uniknąć jest lokalne jedzenie. Warto próbować go w każdym kraju, który odwiedzamy w celach turystycznych.
Trzeba przyznać, że kuchnia hiszpańska może nie być jednolita w całym kraju. Ze względu na stosunkowo dużą jego powierzchnię, różne regiony posiadają nieco inne specjały kulinarne. Warto przed wyjazdem dowiedzieć się jednak, jakie potrawy w tym państwie należą do najpopularniejszych i skosztować ich przy najbliższej, możliwej okazji.
Jeśli chodzi o same potrawy, do najczęściej wymienianych w tym kraju zalicza się Paelle. To danie bazujące głównie na ryżu, kurczaku bądź króliku i oczywiście warzywach. Posiłek ten powstał w wyniku zwiększonego zapotrzebowania na szybsze karmienie robotników jeszcze w okolicach XV wieku. Smażenie na specjalnych patelniach oraz dodatek szafranu daje tej potrawie nietypowy smak, którego bardzo ciężko będzie nam doświadczyć poza obszarem Hiszpanii.
Następnym symbolem kuchni hiszpańskiej jest Gazpacho. To kremowa zupa wykonana z przecieru z surowych warzyw. Podobnie jak nasze regionalne chłodniki, ta również podawana jest na zimno. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne oraz niską temperaturę podania, stanowi świetny posiłek na upalne dni.
Tapas to z kolei małe przekąski, podawane najczęściej do napojów w barach. Mogą pełnić też rolę przystawki przed daniem głównym. Przeważnie występują w formie małych kanapek z przeróżnymi dodatkami, jak chociażby oliwki, sery czy kiełbasy.
Będąc w Hiszpanii nie można nie spróbować ich regionalnych produktów. Do takich z pewnością należy Chorizo – stało się ono już popularne na całym naszym kontynencie, jednak tylko w rejonach Półwyspu Iberyjskiego można doświadczyć naprawdę wyrazistego smaku tej kiełbasy. Przeskakując nieco z wędlin do serów, warto wspomnieć tutaj o Manchego. To popularny w tym kraju ser z mleka owczego, mający mocno kremową konsystencję i odznaczający się lekką pikantnością.
Ze sobą do domu warto spakować natomiast butelkę hiszpańskiej oliwy z oliwek. Dodanie jej do sałatek czy pizzy będzie stanowić niezwykłą przyjemność dla podniebienia.
Zawsze po smakach wytrwanych przychodzi czas na deser. Hiszpańskie churrosy są cudownym dziełem Katalonii, cechującym się bardzo oryginalnym smakiem. Istnieją takie restauracje jak chociażby Barcelonka w Przemyślu, gdzie można skosztować popularnych dań kuchni hiszpańskiej, w tym właśnie tego jakże unikatowego deseru, powstałego na bazie mąki pszennej, oleju i cukru. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, warto jednak porównać sobie ich smak z tzw. polską wersją i dostrzec różnicę pomiędzy danymi pozycjami.
Zdjęcie główne: elements.envato.com / nblxer