Mimo że o szkodliwości cukru na organizm wie już chyba każdy, ci z nas, którzy urodzili się łasuchami, i tak nie wyobrażają sobie bez niego życia. Na szczęście istnieją fantastyczne, zdrowsze alternatywy dla klasycznych ciasteczek, które smakowo wcale od nich nie odstają.
Osoby, które urodziły się z neutralnym lub wręcz niechętnym stosunkiem do słodyczy, nie wiedzą nawet, jak dużo pokus na co dzień je omija. Cała reszta musi jakoś sobie radzić z walką między zdrowym rozsądkiem a hedonistyczną, cukrową potrzebą. Dobrze, że w dobie rozwijającej się świadomości żywienia i jego znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania powstaje wiele zdrowszych i bardziej wartościowych przepisów na słodkości.
Bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, bez tłuszczu i bez cukru – zamiast niego do posłodzenia używa się suszonych owoców. Na ich wykonanie potrzebujemy:
Daktyle gotujemy w garnuszku z cynamonem przez około 10 minut aż do otrzymania papki. Następnie do garnka dodajemy całą resztę składników, mieszamy i wylewamy na płaską blachę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Lżejsza wersja owsianych ciasteczek, z mąką razową i znikomą ilością cukru. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek idealnie działają na układ trawienny. Składniki, których potrzebujemy, to:
Zaczynamy od mieszania wszystkich ciekłych składników z cukrem aż do ich połączenia. Następnie dodajemy mąkę, sodę i płatki, a na końcu śliwki. Formujemy kulki i pieczemy 10–12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Ciasteczka z masłem orzechowym, ale za to bez jajka i zwierzęcych tłuszczów. Aby je upiec, przygotowujemy:
Mieszamy mąkę, masło orzechowe w proszku i sól w małej misce. W większym naczyniu łączymy płynne składniki. Dodajemy cukier i mieszamy do momentu zniknięcia grudek. Następnie łączymy składniki mokre i suche, formujemy ciasteczka i pieczemy 12–15 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Pyszne, zdrowe i przygotowywane w mniej niż 10 minut. Pokochają je zwłaszcza miłośnicy ekspandowanych zbóż. Co musimy kupić do ich wykonania?
W garnuszku podgrzewamy i rozpuszczamy wszystkie składniki, wsypujemy ekspandowaną kaszę. Gotową masę wykładamy na blachę, formujemy na płasko i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Owocowo-warzywny stragan w formie ciastek, do którego wykonania potrzebujemy:
Wszystkie składniki łączymy w lepką masę, formujemy ciasteczka i pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Zdj. główne: Jason Jarrach/unsplash.com