Grill nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców! Istnieje wiele pysznych potraw z rusztu idealnych dla wegetarian. Jeśli masz ochotę na wege grill, przepisy przedstawione w tekście sprawdzą się najlepiej! Zaskocz gości znanymi im potrawami, lecz w zdrowej, zielonej odsłonie!
Jeśli lubisz szaszłyki z mięsem, na pewno do gustu przypadną Ci także te w wersji wege. Idealnie do tego celu nadadzą się cukinia, papryka, cebula, marchew, a nawet brzoskwinia czy ananas! Pod wpływem ciepła uwolnią one słodycz, którą warto przełamać orzeźwiającym sosem jogurtowym, tzatziki lub ostrym chilli. Takie szaszłyki podawane z pieczywem sprawią, że nikt nie zatęskni za ich tradycyjną wersją. Warto przygotować kilka sztuk na zapas, ponieważ będą bardzo szybko znikać ze stołu!
Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, zdecyduj się na to warzywo. Grillowany bakłażan zwinięty w rulon i wypełniony serem smakuje wyśmienicie. W zaledwie kilka minut przyrządzisz danie, które będzie wyglądać jak z najlepszej restauracji. Wystarczy położyć roladki na ruszcie i czekać aż się zarumienią. Wybierz biały ser, który najbardziej lubisz, może być to np. feta. Uzyskasz smak, który przeniesie gości do Grecji!
Kalafior to warzywo, które idealnie chłonie wszystkie smaki. Odpowiednio przyprawiony może przypominać mięsny stek z grilla! Posmaruj go oliwą i dodaj paprykę wędzoną, czosnek, sól oraz pieprz. Na grillu powinien leżeć kilka minut z każdej strony, jednak zależy to od grubości steku. Jeśli Twoi goście nie są weganami, pod koniec możesz posypać go tartym serem, co jeszcze bardziej podkręci bogactwo smaku. Podaj go z wybranym sosem lub postaw na grillowane szparagi.
Grzyby są perfekcyjnym zamiennikiem mięsa. Chłoną przyprawy jak gąbka, a następnie zamykają ich smak. Jeśli nie masz czasu na wyszukane przepisy, wrzuć boczniaki lub pieczarki do pojemnika i zalej olejem z wybranymi przyprawami lub sosem BBQ. Po kilku godzinach marynowania wyłóż je na rozgrzany grill, a ich smak zaskoczy wszystkich gości. Będą idealnie soczyste, a na dodatek są banalnie proste do przygotowania.
Na ziemniaki zawsze znajdzie się miejsce w ognisku czy też na grillu. Jednak wiele osób może uważać zwykłe ziemniaki za nudne. Aby urozmaicić te zwyczajne przekąski z grilla, rozetnij je na połówki, połóż na nich nadzienie i zawiń w folię aluminiową. Jako farszu możesz użyć grzybów z tartym żółtym serem oraz masłem, twarogu ze szczypiorkiem lub nawet cebuli i papryki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia, ponieważ ziemniaki łączą się idealnie z większością smaków.
Zdjęcie główne: DanaTentis/pixabay.com