Wege pizza – najlepsze przepisy

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Lubisz jeść pizzę, ale nie chcesz zamawiać gotowej?  W Twojej miejscowości nie ma dobrej pizzerii? Niezależnie od tego, jaka jest odpowiedź, warto przygotować domową wersję. Jeśli masz napięty harmonogram, zdecyduj się na gotowy spód do pizzy. Sprawdź kilka prostych i szybkich przepisów.

Pizza z serem Cheddar

To szybki i łatwy przepis na pizzę, która świetnie sprawdza się na przyjęciach. Możesz użyć dowolnej kombinacji siekanych warzyw i serów.

Składniki:

  • gotowy spód do pizzy (250 g),
  • ser miękki śmietankowy (250 g),
  • 1 szklanka majonezu,
  • sos pomidorowy (30 g),
  • 1 szklanka posiekanych świeżych brokułów,
  • 1 szklanka pokrojonych pomidorów,
  • 1 szklanka posiekanej zielonej papryki,
  • 1 szklanka posiekanego kalafiora,
  • 1 szklanka posiekanej marchewki,
  • 1 szklanka rozdrobnionego sera Cheddar.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyjmij spód do pizzy z opakowania. Piecz ciasto przez 12 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie wyjmij go z piekarnika i połóż na blacie. Pozostaw do ostygnięcia 15 minut bez wyjmowania go z blachy do pieczenia. W małej misce wymieszaj ser śmietankowy, majonez i sos pomidorowy. Rozłóż mieszaninę na schłodzonym cieście. Ułóż brokuły, pomidory, zieloną paprykę, kalafior, posiekaną marchewkę i ser Cheddar na warstwie serka śmietankowego. Wstaw na godzinę do piekarnika. 

Oczywiście, możesz zamówić gotową pizzę, ale nic nie przebije domowej wersji. 

Fot. Ponyo Sakana/Pexels

Pizza z dodatkiem oregano

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej,
  • 1 łyżka białego cukru,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 425 gramów pomidorów (pokrojonych w kostkę),
  • 170 gramów koncentratu pomidorowego,
  • ½ mała cebula, posiekana (opcjonalnie),
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku,
  • 1 łyżeczka soli koszernej,
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego,
  • 1 ¼ kubka rozdrobnionego sera mozzarella,
  • ½ szklanki posiekanej zielonej papryki (opcjonalnie),
  • ½ szklanki pokrojonych świeżych grzybów (opcjonalnie),
  • ¼ szklanki rozdrobnionego sera mozzarella,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży aktywnych.

Przygotowanie:

Wsyp drożdże do małej miski, a następnie wlej do nich ciepłą wodę. Nie powinna mieć więcej niż 40 stopni Celsjusza. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zmiękną i zaczną tworzyć kremową piankę.

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj jajko i olej z suchymi składnikami, a następnie połącz je z drożdżami. Gdy ciasto się zetnie, rozłóż na lekko posypanej mąką powierzchni i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut. Lekko posmaruj dużą miskę oliwkę, następnie włóż ciasto do miski i obróć, aby posmarować olejem. Przykryj  szmatką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu o temperaturze  od 27 do 35 stopni Celsjusza do podwojenia objętości, około 1 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 235 stopni Celsjusza. Lekko posmaruj blachę do pieczenia. Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, cebulę, 1 łyżkę oregano, czosnek, cebulę w proszku, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Gotuj w rondelku na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, 15 do 20 minut.

Ciasto ugniatamy i układamy na lekko posypanej mąką powierzchni. Podziel ciasto nożem na dwie równe części – nie rozrywaj. Uformuj ciasto w prostokąty i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Poczekaj 10 minut. Polej ciasto sosem pomidorowym. Połóż na wierzchu paprykę, cebulę i pieczarki. Posyp pizzę serem mozzarella. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca, a ser się rozpuści – 20 do 25 minut.

Dla miłośników czarnych oliwek

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie pizzy, ale chcesz ją zrobić samodzielnie, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Przygotuj następujące składniki:

  • 1 gotowy spód do pizzy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka sosu pomidorowego,
  • ½ szklanki pokrojonej cebuli,
  • 1 szklanka świeżych pieczarek w plasterkach,
  • ½ szklanki posiekanej zielonej papryki,
  • ¼ szklanki posiekanych czarnych oliwek,
  • 2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Włóż spód pizzy do blachy do pieczenia. Rozsmaruj go równomiernie oliwą z oliwek. Polej sosem pomidorowym, używając szpatułki lub łyżki. Następnie połóż warzywa i posyp serem. Piecz przez 10 do 12 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia na 2 do 3 minut, zanim pokroisz pizzę.

Fot. Quin Engle/Unsplash

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*