Grillowe przysmaki w wege odsłonie

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Grill nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców! Istnieje wiele pysznych potraw z rusztu idealnych dla wegetarian. Jeśli masz ochotę na wege grill, przepisy przedstawione w tekście sprawdzą się najlepiej! Zaskocz gości znanymi im potrawami, lecz w zdrowej, zielonej odsłonie! 

1. Warzywne szaszłyki

Jeśli lubisz szaszłyki z mięsem, na pewno do gustu przypadną Ci także te w wersji wege. Idealnie do tego celu nadadzą się cukinia, papryka, cebula, marchew, a nawet brzoskwinia czy ananas! Pod wpływem ciepła uwolnią one słodycz, którą warto przełamać orzeźwiającym sosem jogurtowym, tzatziki lub ostrym chilli. Takie szaszłyki podawane z pieczywem sprawią, że nikt nie zatęskni za ich tradycyjną wersją. Warto przygotować kilka sztuk na zapas, ponieważ będą bardzo szybko znikać ze stołu!

Źródło: suju-foto/pixabay.com

2. Roladki bakłażanowe z serem

Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, zdecyduj się na to warzywo. Grillowany bakłażan zwinięty w rulon i wypełniony serem smakuje wyśmienicie. W zaledwie kilka minut przyrządzisz danie, które będzie wyglądać jak z najlepszej restauracji. Wystarczy położyć roladki na ruszcie i czekać aż się zarumienią. Wybierz biały ser, który najbardziej lubisz, może być to np. feta. Uzyskasz smak, który przeniesie gości do Grecji! 

3. Stek z kalafiora

Kalafior to warzywo, które idealnie chłonie wszystkie smaki. Odpowiednio przyprawiony może przypominać mięsny stek z grilla! Posmaruj go oliwą i dodaj paprykę wędzoną, czosnek, sól oraz pieprz. Na grillu powinien leżeć kilka minut z każdej strony, jednak zależy to od grubości steku. Jeśli Twoi goście nie są weganami, pod koniec możesz posypać go tartym serem, co jeszcze bardziej podkręci bogactwo smaku. Podaj go z wybranym sosem lub postaw na grillowane szparagi.

4. Boczniaki z grilla 

Grzyby są perfekcyjnym zamiennikiem mięsa. Chłoną przyprawy jak gąbka, a następnie zamykają ich smak. Jeśli nie masz czasu na wyszukane przepisy, wrzuć boczniaki lub pieczarki do pojemnika i zalej olejem z wybranymi przyprawami lub sosem BBQ. Po kilku godzinach marynowania wyłóż je na rozgrzany grill, a ich smak zaskoczy wszystkich gości. Będą idealnie soczyste, a na dodatek są banalnie proste do przygotowania. 

Źródło: Queven/pixabay.com

5. Nadziewane ziemniaki 

Na ziemniaki zawsze znajdzie się miejsce w ognisku czy też na grillu. Jednak wiele osób może uważać zwykłe ziemniaki za nudne. Aby urozmaicić te zwyczajne przekąski z grilla, rozetnij je na połówki, połóż na nich nadzienie i zawiń w folię aluminiową. Jako farszu możesz użyć grzybów z tartym żółtym serem oraz masłem, twarogu ze szczypiorkiem lub nawet cebuli i papryki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia, ponieważ ziemniaki łączą się idealnie z większością smaków.

Zdjęcie główne: DanaTentis/pixabay.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*