Lubisz ostre, pikantne potrawy? Sos Tabasco jest jednym z Twoich ulubionych? Jeśli tak, masz szczęście. Niektóre badania pokazują, że spożywanie dań przyprawionych papryczką chilli lub czarnym pieprzem może zwiększyć metabolizm nawet o 23%. Kiedy jesz pikantną potrawę, Twoje ciało wytwarza więcej ciepła, co z kolei pomaga spalić kalorie. To jednak nie wszystko! Pikantne dania zwiększają uczucie sytości.
Metabolizm to proces wytwarzania energii ze składników odżywczych. Niektórzy badacze uważają, że istnieje związek między ostrą papryczką chilli a utratą wagi. Kapsaicynoidy to grupa substancji chemicznych naturalnie występujących w chilli. Mają właściwości, które mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi. Chociaż każdy organizm reaguje nieco inaczej na przyprawy, badania wskazują, że codziennie spożywanie kapsaicyny przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów poprzez zmniejszenie spożycia energii. Jedzenie pikantnych potraw hamuje apetyt, dzięki czemu dostarczysz organizmowi mniejszą liczbę kalorii. Pamiętaj jednak, że nie mogą zastąpić regularnej aktywności fizycznej i zdrowej, zbilansowanej diety.
Posyp jajka odrobiną pieprzu cayenne lub zrób pikantny twarożek i podawaj z plasterkami ogórka i selera. Dodaj jeden lub dwa kawałki świeżej papryki do garnka z czarną fasolą, by ją przyprawić i użyć do zupy, sałatki lub dipu. Świeża papryka świetnie łączy się z ryżem. Możesz też przyprawić pieprzem cayenne sos pomidorowy, chilli lub gulasz.
Imbir, kurkuma i cynamon łagodzą stan zapalny i równoważą poziom cukru we krwi. Z kolei papryczka cayenne i jalapeno obniżają poziom cukru we krwi i przyspieszają metabolizm na około 30 minut. Warto więc dodać je do smoothie. Pamiętaj, by zacząć od małej szczypty. Zanurz łyżkę w mieszance i spróbuj. Jeśli uważasz, że koktajl mógłby być bardziej pikantny, dodaj jeszcze odrobinę przyprawy.
Cayenne wspiera układ trawienny. Dodatkowo reguluje krążenie krwi i łagodzi stan zapalny. Dzięki temu będziesz czuł się bardziej komfortowo, nawet podczas fali upałów. Czerwona papryka, truskawki i pomarańcza są pełne witaminy C i pomagają układowi odpornościowemu zachować równowagę. Z kolei siemię lniane to jeden z najbardziej niedocenianych produktów spożywczych. Zawiera błonnik, kwasy Omega-3 i silne przeciwutleniacze.
Kolor tego smoothie wiele mówi o jego korzyściach zdrowotnych. Matcha to drobno sproszkowana, starannie wyselekcjonowana zielona herbata pochodząca z Japonii. Bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza w polifenole, zapewnia skuteczną ochronę przed chorobami serca. Chociaż wiele osób uwielbia zielony kolor, który matcha nadaje jedzeniu i napojom, jej silny smak może zniechęcać. Warto więc połączyć ją z miodem i miętą.
Piersi z kurczaka marynowane w chili i limonce, a następnie podawane na chrupkich tortillach kukurydzianych z domowym pico de gallo i odrobiną kremowego sosu z papryczek chipotle (wędzonego jalapeno) to doskonały pomysł na obiad. Dodatkowo przyspiesza metabolizm.
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na ugotowanie obiadu, wypróbuj pyszne rybne tacos. Filety z tilapii przyprawione limonką przygotujesz w ciągu 30 minut. Przypraw je czerwoną cebulką, kminkiem, słodkim mango i pikantną rzodkiewką.
Badania pokazują, że imbir wspomaga trawienie i pobudza metabolizm. Wystarczy dodać 2 gramy imbiru w proszku do gorącej wody i wypić z posiłkiem, by spalić około 43 kalorie. Dodatkowo imbir daje poczucie sytości, zmniejsza uczucie głodu i uspokaja przewód pokarmowy. Z kolei cynamon przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Kurkuma nadaje curry głębię smaku. Zawiera aktywny składnik o właściwościach przeciwzapalnych. Przyspiesza odchudzanie, jednocześnie zapobiega demencji, otyłości i cukrzycy. Postaraj się dodać 1 łyżeczkę tej przyprawy dziennie, na przykład pijąc herbatę z kurkumą.